IK BEN

Nienke Zaalberg

Mijn verhaal

Ik kon eerder tekenen dan lopen en was altijd in de weer met mijn kleurpotloden. Als mijn ouders mij vroegen hoe het op school was geweest, zei ik: “Wacht! Ik teken het even”.

Ik ben 19 jaar als ik de opleiding Mediavormgeven aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam afrond. Dolgelukkig ben ik, als ik direct aan de slag mag blij een klein ontwerpbureau in Leiden. Maar al gauw merk ik dat ik daar niet op mijn plek zit. Is het mijn baas of zijn het de klanten? Ik weet het niet. Totdat ik die zomer een surfkamp bezoek met 2 vriendinnen van mij. Niets deed mij vermoeden dat deze vakantie een lifechanging moment zou worden: van een 9 tot 5 kantoorbaan naar digital nomad.

Tijdens deze vakantie waag ik mij letterlijk in het diepe. Ik sta voor het eerst op een surfplank en ik ontmoet ontzettend veel nieuwe mensen, waaronder een surf fotograaf uit Canada. Hij reist de hele wereld rond en verdient geld met het maken van schitterende foto’s. Ik ben gefascineerd door zijn verhaal en droom weg bij de gedachte om ooit hetzelfde te kunnen doen.

Maar niet veel later bevind ik mij weer binnen de muren van het kantoor. Ik breng de lange dagen door achter een computerscherm. Het verlangen naar een flexibel leven als digital nomad groeit en ik kan het idee van werken en reizen niet loslaten. Hoewel een eigen onderneming nooit mijn intentie was, leek het de perfecte oplossing om te ontsnappen aan de verplichtingen die deze maatschappij met zich meebrengt. En dat is de reden dat ik niet veel later op een regenachtige maandagmorgen mijn baan opzeg. Toodaloo!
Toodaloo ontstaat: een plek om elke dag mijn creatieve gedachtes tot leven te brengen. Ik spring een gat in de lucht als ik mijn eerste klussen binnenhaal en ook het netwerken gaat me erg goed af. Niet veel later boek ik een ticket naar Indonesië and so the adventure begins!

Tussen het surfen en relaxen door ga ik op pad met mijn laptop op zoek naar Wifi. Al gauw kom ik erachter dat werken vanuit het buitenland geen enkel probleem is. Een droom komt uit en bevestigt alleen maar dat ik een jaar geleden de goede keuze heb gemaakt door mijn baan op te zeggen en alles op mijn eigen manier te doen.

Momenteel ben ik weer back in town en werk ik samen met veel andere ondernemers zoals tekstschrijvers, webdevelopers en illustrators. Daarnaast werk ik parttime bij een creatief social media bureau waar ik alle in’s en out’s leer over de online wereld. Hier krijg ik de ruimte om conceptueel mee te denken en creatieve content te produceren.